Legfontosabb építészetPitshill ház: 20 éves restauráció, amely West Sussex egyik legszebb vidéki helyét hozta létre

Pitshill ház: 20 éves restauráció, amely West Sussex egyik legszebb vidéki helyét hozta létre

Déli magasság a kertből a Pitshill házban, Nyugat-Sussex © Paul Highnam a Country Life Picture Library-hez Kredit: Paul Highnam / Country Life Pictur
  • Legfontosabb történet

Egy nagyszabású helyreállítási projekt életre keltette a 18. századi Pitshill házat és kertjét. A munka sokkal több, mint az egyszerű javítás, amint azt John Martin Robinson elmagyarázza, Paul Highnam fényképeivel a Country Life Picture Library számára.

A Pitshill House látványos helyen áll, közvetlenül Petworth-től nyugatra, Nyugat-Sussexben, ahonnan kiterjedő kilátás nyílik a parkosított fésűre a South Downs felé.

A parkvidéket az 1830-as években hozták létre, előtérbe helyezve a kellemes kilátásokat. Ian Nairne '' Anglia épületei 'sorozat egyik lila részének tárgyát képezte: "A helyzet még Petworth környékén is csodálatos; mert van egy belvedere oldala, amely északról Blackdownra és délre néz a Downs felé. A déli völgy gyönyörűen parkosított tizennyolcadik században; ezt azonnal meghaladja a túlmutató természeti táj. ”

A helyszínen a 17. század óta van ház. A jelenlegi formájában azonban az épület hűvös neoklasszicista alkotás, sima portlandi kő homlokzattal, amelyre Charles Pearson csodálatos hétéves restaurációs programja került sor. Ez azonban sokkal több, mint felújítás és javítás; szintén jelentős támogatást, rekonstrukciót és építészeti fejlesztéseket igényelt. Az eredmény egy klasszikus hagyományú példaképességű vidéki ház, amely 2017-ben egy grúz csoport díjat kapott.

Medenceház a Pitshill házban, Nyugat-Sussex © Paul Highnam a Country Life Picture Library-hez

A közelmúltban a tervezők sora vett részt a közelmúltban. Miután Pearson megvásárolta az ingatlant, Christopher Smallwood építészként alkalmazta, aki már Londonban és Skóciában dolgozott vele. Smallwood úr már 2000-ben felelős az átfogó koncepcióért, nevezetesen a központi csarnok fejlesztéséért, hogy csodálatos teret hozzon létre, egy másodlagos felülvilágított lépcső beillesztésével és egy tetőtéri kiegészítő hálószobákkal, valamint egy új dór tornác a nyugati bejárat előtt.

Bejárat a Pitshill házban, Nyugat-Sussexben © Paul Highnam, a Country Life Picture Library

Ehhez a munkához megszerzett építési engedélyt és tervezési engedélyt, de a programot hosszú, kidolgozott tárgyalások hajtották végre a gyalogút és a hidat átszelő új útvonalról, és csak 2010-ben kezdődött meg az épület építése . Addigra Mr. Smallwood nyugdíjba vonult, és a projektet a McLeod & Aitken, egy aberdeenshire vállalkozás vette át, amely szintén a Pearsons Dunecht birtokán dolgozott.

Edward Bulmert Charles March (jelenleg a Richmond herceg) ajánlotta belsőépítészeti munkának, akinek Bulmer a Goodwood-ban dolgozott, és a fő lépcsőház feletti új vakolat-boltozat építõinek Giles Quarme & Associates-t választották.

Lépcsőház a Pitshill házban, Nyugat-Sussex © Paul Highnam a Country Life Picture Library-ben

Az utolsó szakaszban Sandy Baxtert, egy tapasztalt helyi építőt vették át vezető kézművesek csoportjával, köztük a Chichester Kőműves (korábban a székesegyházművek) szabadkőműveseivel és Stephen Pettifer-vel, a Coade Ltd-vel; Norwich Stevensons vakolatgyártáshoz; Hesp & Jones festékekhez és aranyozáshoz; Jerry Rothman faragásért és szekrénykészítésért; és AT Cronin ablakfalakhoz és kárpitozáshoz.

A fürdőből származó Simon Johnson átvette a kertet és a tágabb tájat, amely magában foglalja a felújított ha-ha-t és a héj, valamint a parter és a nyári ház javítását. A finoman részletezett eredmények nagymértékben köszönhetők Pearson úrnak a rendszerben való részvételéhez és annak megértéséhez, hogy a késői regenerációs esztétika a legjobban megfelel a ház történelmi jellegének, amint kialakult.

Kagylóház a Pitshill Házban, Nyugat-Sussexben © Paul Highnam a Country Life Picture Library-hez

A 17. századi ház, amelyet eredetileg Holmesnek neveztek, egy Petworth kőműves munkája volt. Asztalokkal és egy kinyúló kétszintes tornáclal rendelkezik, hasonlóan a közelben lévő Tillingtonban fennmaradt Dékánházhoz. A felvételt SH Grimm, a svájci antikvári topográfus, aki 1785-ben rajzolta, Sussex épületeit rögzítette.

A birtokot 1760-ban megvásárolta William Mitford, a mitfordi Northumberland Mitfords katétere. Fia William 1777-ben örökölte és rekonstruálta a házat székhelyéül, John Soane-től megszerezve a terveket.

Soane azon tervét, hogy új sorozatot adjon hozzá egy két nagy téglalap alakú fogadóteremmel (jelenleg a szalon és az étkező), amely egy központi előcsarnok mellett helyezkedik el egy új keleti front létrehozása érdekében, bár a kivitelezést John Upton, a Petworth-birtok földmérője, maga Mitford irányítása alatt, aki amatőr építész hírnevet szerzett. A munka 1800-ra befejeződött.

Déli előcsarnok a Pitshill házban, Nyugat-Sussex © Paul Highnam a Country Life Picture Library-hez

Az új fő keleti front fehér portland kővel van szemben, a többi magasságot pedig megegyezően ragasztják be, a földszint sima útvonalú rozsdásodásával.

A középső réteg Cocu-pálmaágaival egy okkulust képeznek, a tetőparancs balkonok szintén Coade-kőek. Az oromzat részlete és az első emeleti ablak mindkét oldalán behúzott nyolcszögletű panelek Mitford és földmérője, Upton személyes kezét mutatják, ám a terv és a jó arányok Soane rajzát követik.

Az 1830-as években William Townley Mitford (1817–89) folytatta a görög szellem további munkáját, ahol a bejáratot nyugatra tolták, és az egészet tömör téglalap alakú blokkmá alakították. A környező park akkor is parkosított volt.

Tájkép a Pitshill-házban, Nyugat-Sussex © Paul Highnam a Country Life Picture Library-ben

A fő helyiségek finom klasszikus karnisokkal és márvány kéménydarabokkal ellátott díszítése nagyrészt a munka ebből a szakaszból származik. William Townley fia, William Kenyon Mitford ezredes (1857–1943) viszont egyszintes biliárdterem-bővítést adott hozzá észak felé a 19. század végén.

Halála után 1959-ben William Slade Mitford eladta a házat és a parkot Sir Colville Barclay-nak, a 14. sz. Bt-nek. A második világháború utáni konszenzussal összhangban a házak csökkentésével és kezelhetőségével kapcsolatos konszenzusnak megfelelően az új tulajdonos lerombolta a biliárdterem szárnyát és a verandát, és leszerelte a tetőtér padlóját, sík tetővel készítette a helyét.

A szövet ilyen megvilágosodása ellenére a ház délkeleti sarkában egyre nagyobb a süllyedés, mivel a talajra építették. A ház fokozatosan romlott a karbantartás hiánya miatt.

1997-ben Pearson vásárolta meg, aki azt tervezte, hogy helyreállítsa fő vidéki házaként. Nem gondolta, hogy 20 évbe telik majd a projekt befejezése.

Déli magasság a kertből a Pitshill házban, Nyugat-Sussex © Paul Highnam a Country Life Picture Library-hez

Pearson a 3. viktori Cowdray második fia, apja halála után örökölte a nagy Dunecht-birtokot Aberdeenshire-ben - bátyja, Michael örökölte Cowdray-t Sussexben. Eladta a nehéz viktoriánus házat Dunechten, helyreállítva egy régi toronyházat, de megtartva az egész földet, és megvásárolta Pitshill-et Nyugat-Sussexben, mint fő vidéki házát.

Dunecht tartalmának egy részét délre hozta, nevezetesen az ebédlőben található finom grúz portrékról, és új kollekciót hozott létre különösképpen Pitshill számára: az arkadi táj témájához kapcsolódó festmények és a megfelelő Regency bútorok.

Rajzszoba a Pitshill házban, Nyugat-Sussex © Paul Highnam a Country Life Picture Library-hez

Az újjáéledt belső tér kulcsa a központi lépcsőcsarnok, majdnem négyzet alakú, a ház teljes magasságára emelkedik. Az 1950-es években elrontották, amikor sík mennyezetet szerzett utilitárius tetővilágítással, inkább üvegházhoz hasonlított, mint egy elegáns grúz tetőablakhoz. Az új gipszkupó egy Pantheon származékból származó, egy központi okkulust keretező, göndörített velarium, amelyben piranidi sasokkal harcolnak.

Fontos részlet volt a közbenső himnusz fríz beillesztése a falak körül az első emeleten, amely segít meghatározni az építészeti teret.

Bulmer úr díszítésével a földszint szintjén a falak márványozottak, a felső pedig neoklasszikus zöld színű, az illusztráló hátteret képezve a nagy klasszikus tájhoz, amelyet Antonio Zucchi készített. Eredetileg Robert Adamnek a Warwickshire-i Compton Verney-ben készült csarnokára festették, ahonnan a második világháború előtt kivitték őket és eladták Amerikába.

Tanulmány a Pitshill Házban, Nyugat-Sussexben © Paul Highnam a Country Life Picture Library könyvtárában

A Pitshill számára megvásárolt csodálatos Adam-ihletésű kereteket Bulmer úr tervezte, Julian Stanley faragta, Simon Cooper és Stanley pedig aranyozta. Bulmer úr tervezte a aranyozott pier szemüvegeket és pelmetsket a szalonban és az étkezőben; ez utóbbi Allyson McDermott vörös állományával van ellátva, mint a Dunecht grúz portrékének háttere.

A szalon zöldre (aqua) festett, és a klasszikus tájak sűrű lógása illeszkedik az ablakokatól eléli nézetekhez. Ezekben a helyiségekben található kiváló üvegcsillárok és az ormolu Colza csillár tulipánárnyalatokkal a lépcsőházban emlékeztetnek a Hancock & Rixon, a kereskedelem tizenhatosának finom Regency lámpájára a Windsor-kastélyban.

Annak ellenére, hogy történelmileg tájékoztatták, a dekoráció és a bútorzat nyugodt és kényelmes, mint egy családi ház. Ez különösen a bájos hálószobák sorozatában nyilvánvaló, ideértve az új tetőtéri hálószobákat is. Ők és a legfelső emeleti elegáns ovális lépcsőház új minták.

Déli magasság a kertből

A fő helyiségek megőrzik gazdag történelmi részleteiket, ideértve az aranyozott stukkó-párkányokat, a márvány kéménydarabokat és a lépcsőház kőfalú padlóját, amelyet Pettifer úr konzerválott.

Maga a ház felújításával és újjáélesztésével a környező táj iránti gondoskodás párosul, Johnson úr alapos kutatása alapján. Ez a munka visszaállította a történelmi vonásokat és megfelelő új munkákat adott hozzá, nevezetesen a dobozban fedezett keleti parter új Coade-szobrokkal és az uszoda-pavilonnal, amely elősegíti a fontos keleti front kialakulását. A ritka fennmaradású grúz ház, amelyet megjavítottak és befejeztek, ismét Pitshill figyelemreméltó tulajdonsága.

Ennek az óvatos munkának az eredménye, amely sokkal több, mint egy természetvédelmi projekt, Pitshillről az egyik legszebb vidéki székhellyé tétele Nyugat-Sussexben.

Ebédlő a Pitshill házban, Nyugat-Sussex © Paul Highnam a Country Life Picture Library-hez


Kategória:
Egy ingatlan-iparmágnó szeplőtelen vidéki birtokja, medencével és egy órás istállótól Londonból
Ez a kertészkedés jövője? Az új robot rövid munkát végez a vágáson és a metszésen