Legfontosabb építészetInce-kastély, Cornwall: Egy vidéki ház felemelkedett a lángokból

Ince-kastély, Cornwall: Egy vidéki ház felemelkedett a lángokból

A kastély fő eleje, a bejárati ajtóval az első emeleten. egy utcán közeledik. Balra egy számla Törökország tölgy.
  • Legfontosabb történet

A súlyos tűz a vidéki ház vége lehet, de alkalmanként lehetőséget kínál az épület érzékeny és átgondolt átdolgozására is, ahogy Roger White felfedezi. Paul Highnam fényképei.

Kényelmes helyzetben, a Lynher folyó torkolatára néző Ince építészetileg az egyik legszokatlanabb és legérdekesebb vidéki ház Cornwallban. Ez a Jacobean házak csoportjához tartozik, amelyek úgy tűnik, hogy ihletet ihlette a középkori kastélyok nagy tornyaiból vagy műemlékeiből, amelyek közül számos - köztük Corfe, Dorset és Dover, Kent - ebben az időszakban bonyolult belső átalakításon ment keresztül ( Country Life, 2012. május 30).

Jóval korábbi és helyi inspirációt jelenthet az Edgcumbe-hegy (1553-ban befejeződött), néhány mérföldre a Tamar torkolatától, központi tervével és vékony, kastélyos saroktornyaival.

Annak ellenére, hogy sokkal kisebb, az Ince négyszögletes magból áll, négy saroktornyal, és az első építéskor mindent harcolt. Az épület ajtajait és ablakait helyi gránitból vágják, de a falak téglából készültek, és ezt az anyagot Cornwallban a legkorábbi generációk használják.

A Cornwall felmérésében (1602) Richard Carew, aki az Antony közelében lakott, a tégla és a léc falait nem tudta „áthidalni a korni időjárásra, és a felhasználást annyira veszteségesnek találták, hogy nem folytatják”. Így a tégla használata - akár helyben gyártott, akár importált - a ház a 17. században kiemelkedhette volna.

A szalon kilátása egy 18. századi kandallóval helyreállítva.

Kis meglepetés tehát, hogy a vörös téglát külsőleg felhasználták a ház szembetűnő polikromatikus kivitelének kialakításához (amelynek nyomai még mindig jól láthatók). A magasság felső részeire, ideértve a mellvéd-párkányt és a tornyok alsó szögeit is, egy habarcsréteg van, amelynek célja az az illúzió, hogy a szövet vágott kőből készül, két színárnyalatban.

A tornyokon téglalap alakú habarcslapok is voltak, fekete-fehér gyémánt keltetéssel díszítve. Ez utóbbi rész egyértelműen az úgynevezett pelenka dekoráció kiváltására szolgál - falazatban égetett vagy színes téglából készített minták.

A háznak két fő emelete van, a felső a annál fontosabb, és a külső lépcsők széles repülése megközelíti őket. Annyira történt a belső terek, hogy a részletes tervet csak régészeti és találgatási lehetőségekkel lehet rekonstruálni, de úgy tűnik, hogy a mag minden emeletén hat szoba volt, három elöl és három mögött (a középső kettő mindig fűtetlen), és soha nem volt nagy lépcső, amely összeköti őket, csak spirális lépcsők voltak a saroktornyokban.

A könyvtár és a Bossi-munka kandallója.

Az Ince-t Henry Killigrew építette, aki 1639-ben szerezte meg a földet szélesebb földvásárlások részeként, amelyek érdeklődését az Essextől (ahol talán a tégla iránti szeretetét fejlesztette) Cornwall felé összpontosította. Ugyanebben az évben a West Looe képviselõjévé választották, és feltehetõleg az új házat tervezte hatalmi alapjának. Egy ügyvédi feljegyzés szerint, amelyet Stephen Roberts kutatása azonosított, 1640-ben indították, és állítólag körülbelül 1500 fontba kerültek.

Killigrew azonban az angol történelem egy kedvezőtlen pillanatában épült, és 1645–6-ban a Plymouthban székhellyel rendelkező parlamenti csapatok ellen aknázta a házat. Valójában feltételezték, hogy egy újabb emelet tervezésére került sor, de a politikai helyzet miatt nem adták hozzá.
A ház valószínűleg még mindig nem volt teljes, amikor Truro polgármestere (és a jövőbeli képviselő) Edward Nosworthy 1653-ban megszerezte, és valójában inkább a címer, nem pedig Killigrew címer jelenik meg a bejárati ajtó feletti úszó lépcsőn.

Amikor a külsejét 1727-ben Edmund Prideaux rajzában rögzítették, még mindig megvannak a toronyrúdjai és a monó-és-transz-ablakok, ám a század későbbi pontjában ezeket helyettesítették piramis tetőkkel és ablakszárnyakkal. Ennek ellenére a végeredmény meglehetősen különbözik a rendkívül konzervatív megye többi kortárs vidéki házától, amely a 17. század közepén továbbra is átvette a korábbi generációk tervformáit és építészeti idiómáit.

A lépcső, amely a rekonstruált ház középpontját képezi. Az üvegszűrő belső verandát alkot.

Az a javaslat, hogy ez tükrözi a francia épületek befolyását (például a hatalmas Château de Madrid Párizs szélén) valószínűleg fantáziadús, ám igaz, hogy Killigrew nemzeti kapcsolatai szorosak voltak. Apja első feleségén keresztül rokonságban állt a Cecils-kel és a Baconnal, unokatestvére, Sir Peter Killigrew-nak Inigo Jones által tervezett londoni ház volt - ami minden bizonnyal nem jelenti azt, hogy Ince-nek ilyen kifinomult származása volt.

A 20. században a belső átalakítások egymást követő szakaszai voltak - az 1920-as években Ernest Newton kézműves építész irányítása alatt, az 1960-as években ( Országélet, 1967. március 16. és 23.), és végül egy komoly tűz után. 1988. Az 1960-as évek házimunkája után Boyd Viscount (volt konzervatív politikus és gyarmati titkár) és felesége, Patricia német Guinness rossz állapotban szerezte meg a házat. Valódi ambíciók kertészei voltak, három új kertet és egy kagylóházat hoztak létre, olyan kagylókkal borítva, amelyeket Lord Boyd gyarmati feladatai során összegyűjtött.

Az 1988. évi tüzet akaratlanul Lady Boyd indította el, aki szeszélyes dohányos volt, és szerencsétlen szokása volt, hogy minden szobában kivilágított cigarettát hagyjon, amint körbejár. A katasztrófa után, amely ténylegesen kibelezte az épületet, Anthony Jaggard a John Stark és Crickmay cég cégéből állította elő a helyreállítást, amelyet Lady Boyd választott (ekkor özvegy, Lord Boyd halála alatt). 1983), valamint fia és lánya.

A kínai háttérkép alsó része túlélte a tüzet. A falon emelték fel, és egy dado fölé lógtak.

Korábbi tapasztalatai vannak a Gaston Grange, a barátja égett házának újjáépítésében Hampshire-ben. "Egy másik tényező - mondja a jelenlegi Lady Boyd - az volt, hogy mivel Jaggard úr néhány órás autóútra volt, úgy éreztük, hogy teljes figyelmét megkapjuk, amit tettünk."

A tűz táblázatos rasa formájában jött létre az építészek és az ügyfelek számára, és ennek következményeit egy speciálisan a ház számára megbízott tűzoltó ünneplésével ünnepelték. Körülbelül egy évbe telt a rendszer kidolgozása és a tervezési engedély megszerzése; Jaggard úr megjegyzi, hogy a hivatalos domb nagyon hasznos volt, és a helyi tervezők egészében az angol örökséget hajtották végre, ellenőrének, Francis Kelly-nek a formájában.

Jaggard úr és Kelly úr az 1970-es években barátságos együttmûködést folytattak az Ince szellemében lévõ Lulworth-kastély, egy másik jakabói kastély esetleges rehabilitációjáról szóló viták során. "Azt hiszem, bízunk egymásban, ami nagyszerű dolog" - mondja Jaggard úr.

A földszinten lévő étkezőből kilátás nyílik a folyó torkolatára.

Úgy döntöttek, hogy visszatérnek a fő padló eredeti elrendezéséhez, három elülső és hátsó rekesszel, gerincfallal elválasztva. A fő újítás az elegáns, konzolos lépcső bevezetése a bejárati csarnokba. Ahogyan Jaggard úr elmagyarázza: "A tűz előtti cirkuláció nem működött igazán, csupán egy kis lépcsőn volt a saroktoronyban a padlók összekapcsolásához, tehát valamilyen koordinációra volt szükség ahhoz, hogy az egész ház értékelhető legyen." (A második lépcsőház, amelyet az 1960-as években helyeztek el, a tűzben elpusztult.)

Amint a látogató belép a bejárati ajtóba, a lépcső az egész terv középpontjában áll. Külsőleg meglehetősen váratlan, valójában egy D-terv tér, felülvilágítva és a görbe körül Doric képernyővel. Meglepő az, hogy amikor a külső lépcsők a látogatót a felső emeletre hozták, a lépcső nem az egyik felfelé, hanem az alsó szintre vezet. A bejárati ajtón belépő vendégek azonban nem léphetnek be azonnal a lépcsőházba, hanem balra vagy jobbra kell fordulniuk a mellékhelyiségekbe.

Maga a konzolos lépcső őrölt kő és beton keverékéből épül fel, a korlát pedig kovácsoltvas S-görbékből áll, melyet a Leatherhead Richard Quinnell Ltd elegánsan készített.

A túlélő Jacobean overmantel.

Egyenesen a lépcsőház szélén, de ahhoz, hogy csak más helyiségek körzetébe lépjünk, majd egy gerinc folyosóra lépjünk, a szalon áll, amelyet egy jóképű, átvágott ajtószekrény és dupla mahagóni ajtó áll. Keletre néz a Lynher feletti panoráma felé, és a francia ajtók felé Jaggard úr hozzátette egy öntöttvas lépcsőházot, amely hozzáférést biztosít a gyepterülethez. Ezt a pázsitot a domboldalon teraszolták be, hogy az alsó helyiségek élvezhessék a torkolatra néző kilátást.

A főszint északnyugati sarkában ma könyvtár található, padlótól a mennyezetig bélelt Jaggard úr építészetileg tervezett könyvespolcaival, amelyek közül az egyik nyílik a szomszédos toronyterembe. Az itt található kéménydarab különösen vonzó, példája az úgynevezett Bossi-műnek, amely a 18. század utolsó évtizedeiben Dublinban népszerű volt. Az elegáns neoklasszikus motívumokkal, a színes márványba öntött színes scagliola-ban, ez a fajta munka a dublini olasz Pietro Bossi nevű kézműves nevét viseli, bár úgy tűnik, hogy nagyon kevés ilyen kéménydarabot készített ő.

Ebben az esetben azt állítják, hogy a kéménydarabot az 1920-as években a késő Lady Boyd édesanyja, Gwendolyn, Lady Iveagh szerezte be egy dublini házból, amelyet akkoriban demonsíroztak. Ebben az esetben, annak ellenére, hogy Angliába vitték, soha nem hagyta el a csomagolást, amíg 1967-ben a három Iveagh nővér sokat sorsolt érte. Lady Boyd nyert, és egy kicsit használt nappaliba helyezte, ahol - irgalmasan sértetlenül - maradt a tűz után.

Az 1991. évi tűzoltó megbízást kapott a tűz utáni újjáépítés ünneplésére. Főnix szorongatja a megújult épület tervét. Mókusok, a család fegyvereinek támogatói képviselik a tulajdonosokat.

A legfigyelemreméltóbb vitathatatlanul a kicsi földszinti szoba, ahol az 1988-as tűz kezdődött. Századra készült kínai papírral, fel nem használt tekercsekkel, amelyek későn Lady Boyd egy fiókos szekrényben találta, amelyet a Tavistock melletti Endsleigh házban vásárolt. A tűz egy sávot sértett a szoba teteje körül, de az alsó szakasz nagyrészt érintetlen maradt, mert a közeli tengertől származó erős szél fújta a konfrontációt oldalra egy szomszédos helyiségbe, majd felfelé.

Jaggard úr elfogadta a dado telepítésének és a kínai papír felfelé történő mozgatásának célját, úgyhogy Allyson McDermott helyreállítása után aligha gondolhatnánk, hogy az egész olyan ászba esett, hogy olyan élesre égették, mint a ház többi részét. .

A kagylóház egy strucctojással, amelyet visszahoztak a Boer háborúból.

Ince minden aprósága után nem meglepő, hogy az eredeti 17. századi dekorációnak kevés maradványa van, amely csak egy erősen restaurált, mandzsettagombokkal és trombitázó figurákkal ellátott felüljáróból áll (ennek 1960-as években készült példánya a földszinti biliárdteremben található, amelyet tűz) és egy tengeri fríz egy része sellőkkel, mermenekkel és delfinek fejével; ezt a ház másutt megismételte a Bath Wheatley Dekoratív Vakolója.

Meglepő, hogy annak ellenére, hogy Ince a korni szempontjából előzetesen foglalkozik, a vakolat nem halad előre, mint a korszak sok más nyugati vidéki házában.

Az Ince-t újjáépítették, újratervezték és újratervezték annak érdekében, hogy megfeleljenek a 20. század végi tulajdonosok igényeinek, akik a szobákat kellemesen különféle bútorok és festmények gyűjteményével töltötték meg. Olyan feltűnő és jellegzetes érzi ezt a belső teret, hogy nehéz elhinni, hogy kevesebb mint 30 éve égett roncsból jött létre.


Kategória:
A terem, Bradford-on-Avon: A ház stílusának tökéletes kifejeződése és óvoda a nagyszerű brit találmányhoz
Receptek: Finoman esztétikus áfonya sajttorta, a Shangri-La fő péksütő édesanyjától